Digital Atlas of Economic Plants

"This work is definitely a feast for the eye and a must-have not only for all those in museums, herbaria and botanic gardens who are interested in economic plants, but also especially for curators of collections of economic plant and ethnobotany. Firstly, this is a mine of visual information, secondly, a most helpful guide for determining the identity of economic plants as well as their remains, and thirdly, a source book for finding out for economic plants their common names in all major languages of the world." — Review of the Digital Atlas of Economic Plants by H.W. Lack, Taxon 60 (4), August 2011: 1231–1232.

In deze atlas, die - evenals de andere atlassen in deze serie - als boek en website is gepubliceerd, worden plantendelen gepresenteerd die een economische waarde hebben, bijvoorbeeld als voedsel, specerij, genotsmiddel, medicijn, gifstof, offergave, kleurstof, looistof, bouwstof of bodembedekker.

 

De atlas bevat 3953 plantensoorten op meer dan 10.000 kwalitatief hoogstaande foto's. Zowel de Inleiding en Termenlijst van het boek als de website zijn in het Engels, Duits en Nederlands. Er zijn vijftien indices in elf talen,waaronder Chinees en Arabisch zowel in het eigen schrift als in transliteratie, en daarnaast twee indices op wetenschappelijke en farmaceutische naam. De website bevat diverse zoekfuncties. Al deze kenmerken maken van het boek van meer dan 2000 pagina's in drie delen met begeleidende website een onmisbaar hulpmiddel voor allerlei specialisten, en een belangrijk naslagwerk voor de liefhebber.

De afgelopen jaren zijn onder andere veel markten en kruidenwinkels in de oude wereld en Noord Afrika bezocht om de vergelijkingscollectie aan te vullen met het huidige aanbod aan handelsgewassen. Het is daarbij gebleken dat in de afgelopen 10 jaar het aanbod aan het veranderen is. Enerzijds heeft de globalisering geresulteerd in een gevarieerder aanbod van vooral voedselplanten door migratie van mensen en een toenemend internationaal transport van goederen. Maar dezelfde globalisering heeft ook geleid tot een zekere verschraling van het aanbod: vooral veel medicinale planten verdwijnen uit de handel. Deze atlas documenteert zowel de planten die tegenwoordig de markt bepalen als de planten die alleen nog in de meer gespecialiseerde winkels aangeboden worden. Daarmee kan deze atlas als een belangrijk tijdsdocument worden beschouwd.

Met 1568 taxa (48%) is het gematigde deel van Azië het beste vertegenwoordigd, gevolgd door Europa (1016 taxa; 31%), Afrika (959 taxa; 29%), tropisch Azië (789 taxa; 24%), Noord Amerika (644 taxa;
20%), Zuid Amerika (529 taxa; 16%), Australazië (318 taxa; 10%) en de Pacific (66 taxa; 2%). Als basis voor de selectie is World Economic Plants. A Standard Reference van J.H. Wiersema & B. León (1999) gebruikt.

Om de variatie in zaad- en vruchtvorm binnen families zo goed mogelijk in beeld te brengen, zijn ook van veel sierplanten één of meerdere vertegenwoordigers opgenomen. Naast zaden en vruchten worden in deze atlas ook andere plantendelen afgebeeld, zoals wortels, bollen en knollen, stengel-fragmenten, bladeren, bloemen en knoppen. Ook worden exemplarisch voorbeelden gepresenteerd van gebruiksvoorwerpen die van plantendelen zijn gemaakt. Het gebruik van de verschillende planten wordt door pictogrammen aangegeven.

Het boek

Het boek bestaat uit drie delen van samen meer dan 2000 pagina's. De uitvoering is genaaid gebonden, de afmetingen van de afzonderlijke delen zijn 21 x 29,9 cm (A4-formaat). Het boek bevat meer dan 10.000 foto's van 3953 plantensoorten in 272 plantenfamilies.

De Inleiding en Termenlijst zijn drietalig: Engels, Duits en Nederlands. Het boek bevat 15 indexen: wetenschappelijke naam, farmaceutische naam, Engels, Duits, Frans, Nederlands, Spaans, Arabisch, Arabisch in transliteratie, Turks, Chinees, Pinyin (Chinees in transliteratie), Hindi, Sanskriet en Malayalam.

Website

Aanschaf van het boek geeft recht op toegang tot het afgeschermde deel van de website.

Het afgeschermde gedeelte van de website bevat alle afbeeldingen in het boek op groot formaat.

Op dit afgeschermde gedeelte kunt u tevens zoeken naar afbeeldingen op basis van:
- de indexen (wetenschappelijke naam, farmaceutische naam, Engels, Duits, Frans, Nederlands, Spaans, Arabisch in transliteratie,Turks, Pinyin, Hindi, Sanskriet en Malayalam),
- taxonomie (bijvoorbeeld alle foto’s van de geslachten Veronica en Plantago),
- economische waarde (bijvoorbeeld alle afbeeldingen van harsen, narcotische planten of granen),
- plantendeel (bijvoorbeeld alle afbeeldingen van wortels, bloemen of bladeren),
- geografische herkomst (werelddeel of land waar de afgebeelde plantendelen verzameld zijn),
- afmetingen op basis van lengte en/of breedte van zaden en vruchten.

 Belangrijk is dat de zoekcriteria ook gecombineerd kunnen worden. Enkele voorbeelden: alle medicinale wortels uit China, alle graankorrels van granen uit Afrika, alle afbeeldingen (ongeacht plantendeel) van verfplanten uit Europa en Azië, alle zaden en vruchten van sierplanten uit Amerika.

Doelgroep

Specialisten werkzaam in: taxonomie, ecologie, farmacologie, zaad testen, ethnobotanie, archaeobotanie, land- en tuinbouw, tuinieren, biotechnologie, voedselkwaliteit, handel, uitvoering van het CITES-verdrag, gewasbescherming, natuurbescherming en herintroductie van planten, invasieve en exotische soorten en biodiversiteit.

Iedereen die behoefte hebben aan een naslagwerk met kwalitatief zeer hoogstaande afbeeldingen van planten en plantendelen, en informatie over het gebruik en de naamgeving van planten.

Bestel de Digital Atlas of Economic Plants

U kunt de atlas hier bestellen of via het menu aan de linkerkant.

Extra informatie

Enkele voorbeeldhoofdstukken uit de atlas op lage resolutie (PDF, 72 dpi, 6 MB).

Een aantal pagina's uit voornoemde hoofdstukken op hoge resolutie (PDF, 300 dpi, 6 MB).

Een aantal pagina's uit de indices (PDF).

Een overzicht van alle plantensoorten die in deze atlas voorkomen (PDF).

De brochure van de Digitale Plantenatlas  (PDF, 7 MB).

Alle afbeeldingen van plantendelen op deze pagina en in de banner kunnen vergroot worden door erop te klikken.

Samenvatting

Titel: Digital Atlas of Economic Plants
Auteurs: R.T.J. Cappers, R. Neef & R.M. Bekker
ISBN: 9789077922590
Publicatiejaar: 2009
Uitvoering: 3 delen, meer dan 2000 pagina's, genaaid gebonden, formaat 21 x 29,7 cm (A4-formaat)
Plantenfamilies: 272.
Plantensoorten
(taxa): 3953
Foto's: meer dan 10.000
Talen
: drietalige Inleiding en Termenlijst (Engels, Duits en Nederlands), en 15 indexen (wetenschappelijke naam, farmaceutische naam, Engels, Duits, Frans, Nederlands, Spaans, Arabisch, Arabisch in transliteratie, Turks, Chinees, Pinyin (Chinees in transliteratie), Hindi, Sanskriet, Malayalam)
Prijs
: € 325,- incl. 6% BTW
Aanschaf van het boek geeft recht op toegang tot het afgeschermde deel van de websites behorende bij het project
Gratis downloads:
- enkele voorbeeldhoofdstukken uit de atlas (lage resolutie, 72 dpi, 6 MB) 
- voorbeeldpagina's uit bovengenoemde hoofdstukken (hoge resolutie, 300 dpi, 6 MB)
- Een aantal pagina's uit de indices (PDF)
- overzicht van alle plantensoorten in de atlas
- brochure van het Digitale Plantenatlas-project

recently published
by Barkhuis


Origin of the Dutch coastal landscape. Long-term landscape evolution of the Netherlands during the Holocene, described and visualized in national, regional and local palaeogeographical map series
www.barkhuis.nlMagoúla Pavlína. A Middle Bronze Age site in the Soúrpi Plain (Thessaly, Greece)
www.barkhuis.nl